lamsvlees en aardappel taart (4-6 personen)
Ingrediënten:
500gr lamspoulet
1 eetlepel bloem
Olie om in te bakken
2 uien gesneden
Zout en peper
2 wortels gesneden in blokjes of schijfjes
350 ml lamsfond (of bouillon)
500 gr aardappels (geschild, in blokjes gesneden en voorgekookt)
450 gr korstdeeg
1 ei
Bereiding:
Roer het vlees door de bloem.
Verhit voldoende plantaardige olie in een hapjespas (bodem moet bedekt zijn) en bak de ui en het vlees totdat dit begint te kleuren. Naar smaak peper en zout toevoegen.
Doe de wortels en de fond of bouillon in de pan erbij. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat het vlees nu minimaal een uur sudderen. Hoe langer het suddert, hoe beter de smaak.
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de voorgekookte aardappels bij het vlees en roer om. Nu kun je het eventueel verder op smaak brengen.
Doe het vleesmengsel in een ovenschaal en dek het af met het tot een dunne lap uitgerolde korstdeeg. Maak een paar inkepingen in het deeg om stoom te laten ontsnappen. Bestrijk het deeg met geklopt ei en zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat dit 40 minuten bakken.
Eet smakelijk
Alternatieven:
Vervang de wortels (deels) door sperciebonen.
Voor extra smaak kun je tijm en/of rozemarijn gebruiken bij het kruiden van het vlees.
Simpel recept om het korstdeeg zelf te maken:
Meng 250gr bloem, 125gr koude boter en een snufje zout door elkaar tot een korrelig deeg. Voeg ongeveer 3 eetlepels koud water toe (! Niet te veel) totdat het deeg net aan elkaar blijft plakken. Maak van het deeg een bal en verpak deze in plasticfolie. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast